Berlijn

In september was het dan zover en ging deze  heldin op sokken naar Berlijn. En waarom het extra bijzonder is? Voor het eerst in mijn leven ging ik alleen op reis!

Waarom Berlijn?

Na 3 jaar totaal geen vakantie te hebben gehad, wilde ik dit jaar toch echt wel op reis. Het liefste wilde ik een reis waar ik lekker cultuur kon snuiven en met mijn krent een paar dagen aan zee liggen, lekker eten en vervolgens weer aan het strand uitbuiken. 1 klein ienimini probleempje… wegens mij extreme paniekaanvallen is een vliegtuig een ‘no go’ op dit moment. Met de auto? Euh ik ben blij als ik zonder klotsende oksels op de A50 kan rijden… nope, bus? Yep overwogen, maar om 24 uur in een bus te zitten ( laten we Spanje als voorbeeld nemen) met allerlei pluimage aan boord ( gillende baby’s, aangeschoten pubers en stinkende mannen) werd mijn enthousiasme toch een tikkie minder. Ik heb Bordeaux overwogen, met de trein, maar euh verder als paraplu, trottoir en bonjour kom ik niet in het Frans. Aber ich spreche ein gutes wort Deutsch, dus misschien Berlijn?

Daarom Berlijn!

Dus daarom Berlijn, met de trein! Vanaf Kleve sta ik in 6 uur midden in Berlijn. Ik plof neer ( wel eerste klas ‘natuurlijk’) en genietend van het uitzicht word ik naar de hoofdstad van Duitsland vervoert. En volgens mij zijn gillende baby’s absoluut verboden in de 1e klas, dus dat is mooi  meegenomen.

En daar sta je dan na 6 uur treinen, op de hauptbahnhof Berlin.
Op naar het pension. Nou dat heeft nog wat voetjes in de aarde gehad, letterlijk want ik denk dat ik in totaal 4 km nog heb gelopen na de tram om op de plaats van bestemming te komen. En dan open je de kamerdeur en zie je dit heerlijke bedje:

Pension Absolut
Dit heerlijke bedje vindt je bij Pension Absolut

Na even bijgekomen te zijn had ik zin in een hapje warm eten.
In deze rustige zijstraat sta je binnen no time op de levendige Schönhauser Allee, met tal van leuke (kleine) winkeltjes en restaurants.
Gister besloot ik een hapje te eten bij de vietnamees ( weer eens want anders he?) en dit krijg je voor € 5,90 voor het eten en € 4,95 voor de wijn….

Na een nachtje in het bovenstaande bed zijn we weer helemaal opgeladen voor de eerste echte dag in Berlijn.
Op naar Schönhauser Allee. Ik besloot om als eerste naar de Brandenburger Tor te gaan, het monument wat je in 1 adem noemt met Berlijn.
Je komt er via Unter den Linden:

Unter den Linden

Deze ‘champs elysees’ van Berlijn kan je eigenlijk overslaan. Op dit moment zijn ze druk aan het bouwen maar er is ook weinig anders moois te zien moet ik zeggen. De route vervolgd en ik kom langs de Russische ambassade, waar 24 uur per dag politietoezicht is. Nog een paar honderd meter en daar is hij dan:

De Brandenburger Tor.
Na over tal van toeristen gestruikeld te zijn gaat mijn reis verder en pak ik de Metro naar Hackescher Markt, waar ik een lekker bakkie koffie pak en even geniet van het moment.
Ik besluit om verder te reizen naar het Museum ‘Berlijnse muur’ op een steenworp afstand van checkpoint Charlie, 2 vliegen in 1 toeristische klap.

Inmiddels doen mijn voetjes pijn van het vele lopen wat ik totaal niet gewent ben.
Op naar het pension met een tussenstop bij de DM voor blarenpleisters en de Netto voor een flesje wijn om de pijn te verzachten.

Straks nog een hapje eten en dan lekker op bed tv kijken en nadenken wat ik morgen ga doen ( maar dat weet ik stiekem al)

Je kunt natuurlijk in Berlijn blijven maar een klein uitstapje kan geen kwaad, dus op naar Potsdam!
Er loopt vanuit Berlijn een metro naar Potsdam, de S7 brengt je rechtstreeks naar het hoofdstation van Potsdam, pak vervolgens de tram richting brandenburger straβ, stap hier uit en je kijkt direct naar het shoppingwalhalla van Potsdam.

Maar eerst een kopje koffie bij starbucks (ook te vinden in de Brandenburger str.)
En waarom heet het nu de Brandenburger straβe? Juist Potsdam heeft ook een Brandenburger tor maar wel een stukje kleiner…

Potsdam heeft niet 1 straat waar je heerlijk kunt winkelen of lunchen, stap daarom een tijdschriftenwinkel binnen en vraag naar een gratis plattegrond van Potsdam. Op de kaart staan alle winkelstraten met de naam van iedere winkel of restaurant aangegeven.

Er is natuurlijk veel meer te doen in Potsdam dan alleen maar winkelen. Helaas had ik niet de tijd om alles te bezichtigen en heb ik de keuze gemaakt om gewoon lekker te winkelen. Wil je meer lezen over Potsdam kijk hier dan eens.

Potsdam is dus zeker de moeite waard om een bezoek aan te brengen. Met een dagkaart inclusief zone c kun je naar Potsdam reizen.
De kosten van een dagkaart zone A en B € 7 en met zone C erbij € 7,70 (tarieven september 2019)

Het zou vandaag slecht weer worden, maar als ik de gordijnen open straalt de zon me tegemoet…
De planning was vandaag museums bezoeken.
Door heel Berlijn zijn museums te vinden, maar ik ‘beperk’ me tot de museuminsel, een eiland met 5 museums.

Als je meer tijd hebt is het echt een aanrader om alle musea’s te bekijken, maar helaas heb ik niet alle tijd en kies ik voor Neues Museum, en ach dan heb ik een rede om terug naar Berlijn te gaan om alle musea te bezoeken.

Voor alleen het Neue museum betaal ik € 12 en gezien de grootte van dit museum echt niet te duur. Je kunt gratis je tas veilig opbergen, want een tas mee in het museum is niet toegestaan. Ik begin in de ‘kelder’ van het museum, waar alles te vinden is over Egypte, 20 jaar geleden ben ik zelf in Egypte geweest en de collectie in het museum schijnt heel mooi te zijn. Oordeel zelf;

Een kleine impressie van de Egypte collectie, maar geloof me je kijkt je ogen uit en waant je bijna echt in Egypte. De grote trots van dit museum is een beeld van Nefertiti, helaas geen foto want dat is streng verboden bij dit beeld…

De tijd gaat als een speer en ik moet nog opzoek naar wat souveniers voor het thuisfront, daarnaast wil ik nog even wat kleding shoppen, en waar kan dat beter dan op de Alexanderplatz?

Hier vindt je alle grote winkels en is een smeltkroes van mensen die samenkomen op dit plein.

Na een dagje cultuur-snuiven en shoppen wordt je best hongerig. Een leuk mediterraans restaurantje vindt je hier, heerlijke gerechten voor een leuke prijs, en vriendelijke bediening.

Ik heb gesmuld van de Köfte!
Morgen weer naar huis… maar tot ziens Berlijn!

Spread the love

Author

merelvdhorst@gmail.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *